Bewaren droogvoeding.
Brokvoeding kunt u het beste koel en droog bewaren. Dit doet u of in de zak zelf (goed afsluiten bijv. dichtplakken) of in een voerton/container. TIP: Een kleinere bewaardoos of in glazen potten (makkelijk schoon te houden) kan ook handig zijn, zodat je een kleine voorraad hebt voor bijvoorbeeld een week en de voeding zo min mogelijk in aanraking komt met zuurstof, vocht en licht, wat de houdbaarheid en smaak kan beïnvloeden. Deze kunt u af en toe bijvullen vanuit de bewaarton of zak.
Een voerschep is aan te bevelen. Vermijd het mengen van oude en nieuwe voeding. De meeste brokvoeding is 12-18 maanden houdbaar vanaf productie. Bevriezen is ook nog een optie (max 6 maanden). We raden aan om het in kleinere zakjes in te vriezen, zodat je er gemakkelijk een klein stukje uit kunt halen als dat nodig is.
Overgewicht.
Uit onderzoek blijkt 50% van de honden en 60% van de katten te dik zijn. Misschien niet zo extreem dik, maar dik genoeg om er flinke nadelen van te kunnen ondervinden. Als een kat te dik is, heeft dat eigenlijk maar één oorzaak: hij of zij krijgt meer energie binnen dan hij verbruikt veroorzaakt door en/of teveel tussendoortjes en/of te veel voeding eet en/of te weinig beweging of een combinatie van deze. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Na castratie of sterilisatie is het verstanding om voeding te kiezen met een lager energie- en vetgehalte, voldoende vezels en vooral eiwitrijk (zie Control Kat). Menige huiskat beteed vaak onvoldoende tijd aan jagen om alle calorieën te vebranden. Het energiepijl van gesteriliseerde / gecastreerde katten daalt en hun eetlust stijgt. Het is dus verstandig om de Control voeding in meerdere porties te verspreiden over de dag. Zorg tevens voor voldoende beweging (bijv spelen met de kat).
De verschillende typen blaas- en nierstenen
Er zijn diverse typen blaas/nierstenen bij de kat, waaronder struviet, calcium-oxalaat, cystine en ammoniumuraat (uraat). Hier volgen de voedingsadviezen voor de verschillende typen blaas- en nierstenen bij katten: Struvietstenen (blaasgruis)
De kat moet veel vocht drinken: Zorg ervoor dat je kat voldoende drinkt om de urine te verdunnen. Dit kan door het betere natvoer te geven en meerdere waterbakjes of fonteintjes in huis te plaatsen.
Verzuring van de urine: Voedingsmiddelen die de urine zuurder maken, zoals speciale dieetvoeding bijv. onze Control Urinary kat. Calcium-oxalaatstenen
De kat moet veel vocht drinken: Net als bij struvietstenen is het belangrijk dat je kat veel drinkt.
Beperk calcium en oxalaat: Voorkom voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium en oxalaat, zoals bepaalde groenten en zuivelproducten.
Speciale dieetvoeding: Gebruik voeding die de urine minder zuur maakt en minder eiwitten bevat zoals Senior kat of het betere natvoer. Cystinestenen:
De kat moet veel vocht drinken: Zorg voor een hoge vochtinname om de urine te verdunnen.
Beperk natrium: Vermijd zout en natriumrijke producten.
Speciale dieetvoeding: Gebruik voeding die de urine minder zuur maakt. Ammoniumuraatstenen (uraatstenen):
De kat moet veel vocht drinken: Zorg voor voldoende vochtinname om de urine te verdunnen.
Beperk purine-inname: Vermijd voedingsmiddelen rijk aan purines zoals orgaanvlees en bepaalde vissoorten.
Speciale dieetvoeding: Gebruik voeding die de urine minder zuur maakt.
Drachtige en lacterende poezen en sterilisatie en castratie.
Na de sterilisatie en castratie verandert de stofwisseling van uw kat. Hierdoor zullen katten sneller dikker worden als u dezelfde hoeveelheid voer blijft geven. Uiteraard kunt u dit voorkomen door de kat voeding te geven met minder caloriën zoals BF®Petfood Control. BF®Petfood premium kitten voeding is, naast kitten voeding, zeer geschikt voor drachtige en lacterende poezen.
Parasieten: vlooien, teken en mijten.
Vele huisdieren en hun baasjes worden geplaagd door vlooien, luizen, teken en mijten. LET OP: Ook 's winters zijn er vlooien in huis. Eitjes die er in de zomer zijn gelegd, kunnen maanden overleven totdat de atmosfeer lekker vochtig en warm wordt. Extra opletten dus en je hond goed behandelen met diverse producten. BFPetfood heeft natuurlijke producten die de hond en kat als gastheer minder aantrekkelijk maken zoals knoflook tabletten (hond en kat),
Schildklier.
Een te snel werkende schildklier, ofwel hyperthyreoïdie, komt vaak voor bij katten vooral bij oudere katten. Een te traag werkende schildklier (inactief) zien we bij de kat zelden welke niet te genezen is. Hiervoor is medicatie nodig en regelmatig het bloed testen. Omdat de schildklier niet goed werkt zie je bij deze katten vaak overgewicht. Speciale voeding kan dit schildklier probleem niet verhelpen en wij adviseren voor het overgewicht probleem Control kat. Gaat het om overactieve schildklier (hyperthyreoïdie: hyper actief) dan is hier medicatie en jodium arme voeding nodig (zie Senior). Onze BIOFOOD bio natvoer menu’s voor de kat zijn jodium arm. Let op: Veel katten met schildklierproblemen hebben ook beginnende nierproblemen (meestal ten gevolge v/h schildklier probleem). De Senior voeding heeft een aangepast eiwit gehalte die ook bij katten met beginnende nierproblemen gegeven kan worden. Deze bevat namelijk minder eiwit en fosfor die de belasting voor de nieren ontlasten en bijdragen aan het gezond houden van de nieren. Daarnaast adviseren we ons bio natvoer vanwege een laag eiwit gehalte, waarvan de kwaliteit zeer goed is, en wat hoog vochtgehalte heeft de nieren ondersteunt.
Bijlsma Quality Petfood (BiQfood) is de overkoepelende onderneming welke handelt in natuurlijke en biologische diervoeding onder naam en logo BF® Petfood. De biologische producten bevatten tevens de merknaam Biofood® Bekijk hier onze Algemene verkoopvoorwaarden.